Ali je vzdrževanje sončne elektrarne nuja?

Lastniki sončnih elektrarn se pogosto ne zavedajo, da je po nakupu in namestitvi sončne elektrarne potrebno skrbeti še za vzdrževanje sončne elektrarne. Res da zahteva vzdrževanje sončne elektrarne le minimalno vzdrževanje, vendar je le to ključnega pomena za optimalno delovanje sončne elektrarne. Brez rednega vzdrževanja se sončna elektrarna lahko pokvari ali deluje z zmanjšano močjo. S tem si nakopljemo izgubo in si podaljšamo čas povrnitve začetne investicije.

Vzdrževati in pregledovati je potrebno vse komponente sončne elektrarne. Vsaj enkrat letno je treba poskrbeti za čiščenje modulov. Ti se lahko umažejo zaradi ptičjih iztrebkov, prahu, smoga… Prav tako je potrebno pregledati ali na steklu obstajajo razpoke in ali je voda prodrla skozi njih. Zelo pomembno je preveriti tudi razsmernike, ki se lahko zamašijo, tako da ventilacija ne deluje več nemoteno. Pregledati je potrebno tudi raztezne spoje podkonstrukcije, vpetost modulov in vse spoje strelovoda. Pregled potrebujejo še kabli, ki so na bolj izpostavljenih mestih. Na vsake toliko časa pa je potrebno izvesti še meritve inštalacije, strelovoda in zaščit na ločilnem mestu. Priporoča se tudi nakup nadzornega sistema, s katerim lahko spremljamo proizvodnjo električne energije, prav tako pa nam nadzorni sistem sporoči ali je na sončni elektrarni prišlo do napake.

Po vsem napisanem lahko vidimo, da je pri vzdrževanju potrebno veliko več kot le na hitro očiščena površina sončne elektrarne. Seveda vse to opravijo za to usposobljeni strokovnjaki. Skrb za vzdrževanje se nam vsekakor izplača, saj lahko z njim rešimo precejšnji del letnega donosa.