Stroški zelene novogradnje s sončno elektrarno in toplotno črpalko

Zadnja leta smo priča cvetenju nepremičninskega trga in posledičnem hitrem naraščanju cen nepremičnin. Če je ta trend še do nedavnega veljal predvsem za Osrednjo Slovenijo in Obalo, je zadnji dve leti ta trend moč začutiti tudi drugod po Sloveniji. Za vas smo izbrali podatke o tem, koliko stane novogradnja v različnih mestih Slovenije. Ker zadnje čase močno narašča priljubljenost uporabe toplotne črpalke v kombinaciji s sončno elektrarno, smo poiskali tudi o ceni novogradnje s toplotno črpalko in sončno elektrarno.

Cene novogradnje na m2

V Sloveniji se cena gradnje hiše po podatkih iz leta 2021 v povprečju giblje med 1100 in 1400 EUR/m2 bruto. V ta strošek je vključeno vse, kar potrebujete, da se lahko vselite v hišo – od zasnove in načrtov, pridobitev vseh potrebnih dovoljenj, gradnje, inštalacij in opreme hiše. Cena gradnje hiše na kvadratni meter je odvisna predvsem od materialov, konstrukcijskega sistema in arhitekturne podobe hiše. Bolj zahtevne hiše in arhitekturno bolj ekspresivne hiše stanejo več kot navadne in standardne. Cena gradnje hiše lahko tako doseže tudi 2000 EUR in več na m2 bruto, če uporabljamo drage materiale. Za nekoliko cenejšo gradnjo velja gradnja brunarice, vendar je to specifična gradnja, ki ni primerna za vsako situacijo. Cena pa nekoliko variira tudi v odvisnosti od lokacije in kupne moči tamkajšnjih prebivalcev. Najnižje cene na m2 novogradnje so na vzhodu Slovenije v Prekmurju in Mariboru, najvišje pa v Osrednji Sloveniji in na Obali. V Vzhodni regiji Sloveniji boste za novogradnjo odšteli povprečno 1100 – 1200 EUR/m2 bruto, v Zahodni regiji pa med 1200 in 1400 EUR/m2 bruto. Tako lahko med obema kohezijskima regijama naletimo tudi na 20-30% razlike v ceni novogradnje na m2.

Koliko stane novogradnja s toplotno črpalko in sončno elektrarno

Navedli smo podatke o ceni gradnje hiše na kvadratni meter, sedaj pa si poglejmo še, koliko stane nakup toplotne črpalke in sončne elektrarne. A najprej moramo pojasniti, zakaj je ta duo zmagovalna kombinacija. Toplotna črpalka in ustrezna sončna elektrarna zagotavljata samooskrbo gospodinjstva in občutno zmanjšata stroške ogrevanja in elektrike. S toplotno črpalko in sončno elektrarno niste vezani na dobavo in spreminjajoče se cene energentov, ki so vsako leto višje, saj pridobivate svojo lastno energijo. Poleg tega je tak sistem okolju prijazen, saj za delovanje uporablja obnovljive vire energije. Poznamo tri tipe toplotnih črpalk: zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. Razlikujejo se po viru, od katerega pridobivajo toploto; v prvem primeru je to zrak, v drugem voda in v tretjem zemlja. Toplota pa se od vira do hiše v vsakem primeru prenese preko segrete vode.

Investicija novogradnje s toplotno črpalko in sončno elektrarno bo na začetku višja, a se vam bo v celoti povrnila že v 8 letih od nakupa. Cena za toplotno črpalko se giblje okrog 7.000– 8.000 EUR za toplotno črpalko zrak-voda in med 10.000–15.000 za toplotno črpalko voda-voda in zemlja-voda. Del tega zneska pri novogradnji lahko prihranite že z ustreznimi pogajanji preden sklenete stanovanjski kredit. Obstaja pa tudi možnost, da zaprosite za nepovratno subvencijo EKO sklada, ki celotno investicijo dodatno poceni. Za sončno elektrarno boste odšteli okrog 10.000 EUR.

Kdaj se investicija povrne?

Če se še odločate, ali se vam res splača investirati v novogradnjo s toplotno črpalko in sončno elektrarno, vas bodo dokončno prepričali naslednji podatki. Čeprav je začetna investicija res višja, se vam bodo mesečni stroški za ogrevanje in elektriko znižali iz cca. 220 za dvočlansko gospodinjstvo na samo 15 EUR mesečno! To pomeni približno zmanjšanje stroškov za kar 15x! To pomeni, da boste v 30 letih izračunih prihranili kar 50.000 EUR!